Fotogalerija: Lībiešu tautas tērpa godināšanas pasākums «Vanājemā krīzdag. Vecāsmātes lakats» 09.06.2018

Tautastērps ir kā klasiskā mūzika.

Latvijas simtgades svinību kontekstā sabiedrībā ir pieaugusi interese par etnogrāfisko tautastērpu, tā valkāšanas tradīcijām. Ziemeļkurzemes lībiešu sievietes tautastērps blakus valodai, tautasdziesmai un piekrastes tradīcijām ir būtiska mazās, bet lepnās tautas identitātes pazīme. Apzinoties to, biedrība «Kolkas radošā grupa» kopā ar idejas iniciatori, lībiešu kultūras kopēju Zoju Sīli sestdienas 9. jūnija pēcpusdienā Kolkas tautas namā sarīkoja lībiešu tautas tērpam veltītu godināšanas pasākumu «Vanājemā krīzdag. Vecāsmātes lakats».


   Pasākums bija biedrības īstenota projekta ar tādu pašu nosaukumu centrālais notikums. Dienas gaitā apmeklētāji uzklausīja tautastērpu zinātājas Zojas Sīles informatīvi bagāto un emocionāli piepildīto lekciju – priekšlasījumu par lībiešu etnogrāfisko tautastērpu. Viņa tautastērpa izzināšanai pievērsusies jau studiju laikā Latvijas Universitātē un laika gaitā apkopojusi apjomīgu informāciju par šo tēmu. Pasākuma dienā bija skatāma arī viņas veidotā grāmatu izstāde.

   Krāšņus akcentus dienas norisei piešķīra tautastērpu meistardarbnīca – demonstrējumi. Ansambļa «Laula» dziedātājas dažādām dzīves situācijām piemērotos tautastērpa komplektos defilēja gar skatītāju rindām. Koši izrotātas aubes, spilgti, puķaini lakati, sarkanas zeķes, smalki cimdi, balti priekšauti, pērlītēm greznots līgavas kronis – tas viss ņirbēja skatītāju acu priekšā.

   Pēc krāšņās modes skates skatītāji tika iepazīstināti ar vizuāli tikpat krāšņu atklātņu komplektu, kas līdzīgi kā modeles tērpu skatē, reprezentē lībiešu tautastērpu dažādām dzīves situācijām – svētdienas gājienam uz baznīcu, līgavas un jaunlaulāto tērpus, apģērbu iešanai ciemos, tērpus meitām un vecmāmiņām, kā arī citus. 10 atklātņu komplekts apņemts ar prievīti, kas izgatavota pēc parauga, kas glabājas Kolkas lībiešu centrā un savulaik iegūts no kolcenieces Lūcijas Hausmanes. Katra atklātne papildus vizuālajam attēlam satur īsu anotāciju par attēlā redzamo latviešu, lībiešu un angļu valodās, tāpēc tā būs noderīga kā reprezentatīvs materiāls – dāvana Dundagas novada viesiem vai lībiešu folkloras ansambļu draugiem un sadarbības partneriem. Pēc projekta noslēguma atklātnes tiks izplatītas kultūras pasākumos, kā arī būs pieejamas Kolkas bibliotēkā, Kolkas lībiešu centrā Kūolka, Dundagas novada tūrisma informācijas centrā u.c.

   Pasākumu ar skanīgām dziesmām kuplināja Kolkas lībiešu dziesmu ansamblis «Laula», kas blakus lībiešu folkloras tradīciju kopšanai, reprezentē arī lībiešu tautastērpu. Jāpiemin, ka daudzas no viņām ir iepriekš pieminēto atklātņu «sejas».

   Pasākums bija labi apmeklēts. Vietējie bija atnākuši tikai daži, toties pie mums bija atbraukuši viesi no Talsiem, Ventspils, Mazirbes, Pitraga, Dundagas un pat no Rīgas, kas liecina, ka šī, varētu domāt — specifiskā un šaurā joma, cilvēkus interesē pietiekami dziļi, lai mērotu attālu ceļu uz pasākumu Kolkā. Tostarp bija arī tautastērpu darinātājas, kas, uz pasākumu bija braukušas savas profesionālās intereses vadītas un tādas, kas ar tautastērpa darināšanu nodarbojas sava prieka pēc.

   Pasākums izdevās izzinošs, krāšņs un aizkustinošs. Projekta īstenotāji pateicas visiem par ieguldījumu pasākuma «Vanajemā krīzdag. Vecāsmātes lakats» tapšanā un norisē, jo īpaši Kolkas lībiešu ansamblim «Laula» par skanīgajām dziesmām un stalto iznešanos tautastērpos, tā vadītājai Dzintrai Tauniņai par līdzdalību pasākuma sagatavošanā, operatoram Aldim Pinkenam par pasākuma nodrošināšanu ar gaismām un skaņu, tautas nama vadītājai Inorai Sproģei par idejas atbalstīšanu un zāles dekoriem, māksliniekam Ainaram Gaidim par krāsainajām idejām atklātņu veidolā.

   «Tautastērps ir kā klasiskā mūzika», — atzīst idejas autore Zoja Sīle. Tas ir izturējis laika pārbaudījumu un turpina mūs iepriecināt.

   Projekts tiek īstenots Kurzemes plānošanas reģiona administrētās un «Latvijas Valsts mežu» atbalstītās «Kurzemes kultūras programma 2018» ietvaros.

Projekta vadītāja Dženeta Marinska.


Projektu atbalsta:


Skatīt galeriju failiem.lv »

A.Pinkena foto


Bilžu pārpublicēšanas gadījumā lūdzam iekļaut norādi par autoru!

Komentēt nav lemts