Īpašu fotogrāfiju izstāde Kolkā

Kolkas Lībiešu saieta namā apskatāmas pie mums neredzētā tehnikā tapušas Kolkasraga vētras fotogrāfijas. Darbu autors Dafydd Williams ir eksperimentālais fotogrāfs no Lielbritānijas. Viņš darbojas projektā *kickplate*, kas, organizējot starptautiskas fotogrāfiju izstādes, palīdz padarīt mākslu Lielbritānijā pieejamāku tādās vietās, kur cilvēkiem gandrīz nav pieejama tēlotājmāksla sociālo stereotipu dēļ.

“Kolka vētrā ir izdruku sērija, ko es izveidoju pēc sava nesenā brauciena uz Kolku. Es te esmu bijis vairākkārt, bet šis brauciens 2020. gada februārī ir visvairāk palicis prātā ne tikai tāpēc, ka bija tieši pirms starptautiskie ceļojumi tika pārtraukti pandēmijas dēļ, bet arī tāpēc, ka tā bija pirmā reize, kad piedzīvoju vētru piekrastē. Biju vēja, lietus un jūras šļakstu apdauzīts, to es nekad neaizmirsīšu. Pēc atgriešanās Velsā un uzņemto fotogrāfiju attīstīšanas es biju pārsteigts, cik neasas un drebelīgas tās bija. Bet, skatoties pēc laika, sapratu, ka attēli bija notvēruši vētras atmosfēru un tās sajūtas, kas man bija, stāvot lietū meža malā, skatoties, kā to noskalo. Tas ir vairāk nekā jebkura fotogrāfija, kuru jebkad esmu uzņēmis,’’ stāsta Dafydd.

Izstādes darbi ir tapuši eļļas drukas tehnikā, kas radusies 20. gadsimta mijā. Tapšanas procesā papīra loksne tiek pārklāta ar želatīnu un citu ķīmisku vielu, tad caur negatīvu pakļauta UV gaismai, tad mazgāta, žāvēta un mērcēta vēlreiz. Izmantojot otu, eļļas bāzes drukas tinte tiek uzklāta želatīnam, un ar tīru otu to daļēji noņem nost. Darbi izskatās vairāk kā gleznas nekā fotogrāfijas. Šo ir noteikti jāredz klātienē!

Izstāde pieejama visiem bez maksas katru darba dienu plkst. 8.30 – 17.00 Kolkas Lībiešu saieta namā līdz 13. aprīlim.

 

Ilze Iesalniece-Brukinga

Komentēt nav lemts