Kolkā apgūst Eiropas naudas!

2013. gads Kolkā ir izdevies īpaši ražīgs dažādu sabiedrībai vērtīgu ieceru realizācijā. 

          Tikko tika izbūvēts sporta laukums pie Kolkas skolas– projektu ar Eiropas Zivsaimniecības fonda un pašvaldības līdzfinansējumu realizēja Biedrība Kolkas radošā grupa (valdes priekšēdētāja Evita Ernštreite), aktīvi līdzdarbojoties mūsu sporta organizatorei Aigai Ūdrei. Savukārt maijā bija iespēja pieteikties uz Eiropas savienības fondu līdzfinansēto projektu konkursu nākošo kārtu un Kolkas pusē to aktīvi izmantoja gan sabiedriskas organizācijas, gan Kolkas pagasta pārvalde, piesakot savas idejas sešiem publisku teritoriju un sabiedrisku ēku labiekārtošanas un uzlabošanas darbiem.

          Vietējās biedrības, atbilstoši prasībām, sagatavoja un iesniedza vērtēšanai dokumentāciju:

  1. Biedrības Kolkas makšķernieku klubs projektam «Zēņu dīķa teritorijas labiekārtošana»
  2. Biedrības Zītars projektam «Multifunkcionāla brīvā laika pavadīšanas laukuma izveide Kolkā»
  3. Biedrības Kolkas sporta klubs projektam « Kolkas ciema stadiona teritorijas labiekārtošana»
  4. Biedrības Randalist projektam «Līvu etnogrāfiskās istabas izveide Lībiešu tautas namā»

          Kolkas pagasta pārvalde sagatavoja un iesniedza divus projektus– «Ielu apgaismojuma rekonstrukcija posmā Valkmaļi – Līči Kolkā» un «Kolkas Tautas nama skatuves aprīkojuma iegāde».

          Šobrīd ir saņemts oficiālie apstiprinājumi tam, ka gandrīz visi kolcinieku iesniegtie projekti ir veiksmīgi izgājuši vērtētāju sietu, atzīti par labiem esam un atbilstošiem Eiropas līdzfinansējuma saņemšanai. Prieks par to, ka gan Ziemeļkurzemes biznesa asociācijas, gan Lauku atbalsta dienesta speciālistu viedoklis par to, kas ir vajadzīgs piekrastes ciemu iedzīvotājiem, sakrita ar vietējo cilvēku idejām.

          Vienīgais šai kārtā caurkritušais Kolkas projekts ir Ielu apgaismojuma rekonstrukcija– pašvaldības iesniegto Eiropas zivsaimniecības fonda līdzfinansēto projektu vērtēšanā ir nedaudz cits princips un saņemt atbalstu šādiem darbiem ir grūtāk nekā sabiedriskajām organizācijām. Taču, neskatoties uz to, ielu apgaismojums Kolkā tika nomainīts– par pašvaldības līdzekļiem.

          Garais apstiprināto projektu saraksts nozīmē to, ka tuvākā gada laikā Kolkā un Mazirbē ir gaidāmi vairāki acij, prātam un ķermenim tīkami uzlabojumi:


  • Biedrības Kolkas makšķernieku klubs (valdes priekšsēdētājs Oskars Sproģis) projekts «Zēņu dīķa teritorijas labiekārtošana»

Zēņu dīķis ir vietējo novada iedzīvotāju un viesu iecienīts atpūtas objekts, kurā notiek makšķerēšana, brīvā laika pavadīšana, atpūta. Projekta mērķis ir labiekārtot Zēņu dīķa, teritoriju, lai padarītu to piemērotu Dundagas novada iedzīvotāju un viesu aktīvai atpūtai un patīkamai brīvā laika pavadīšanai.

Projekta realizācijas rezultātā Zēņu dīķī un tam pieguļošajā teritorijā (teritorijas kopplatība 4,3ha) tiks veikti sekojoši darbi:

• No laukakmeņiem tiks izgatavotas divas ugunskura vietas, kuras būs papildinātas ar statīviem zupas katliem un diviem stacionāriem griliem.
• No šķembām tiks izveidots stāvlaukums 12m x 12m, kura ierīkošanai nepieciešams nostiprināt sānos esošos uzbērumus, kā arī drošības nolūkos ar akmeņiem tiks nostiprināts dīķa krasts gar stāvlaukumu.
• No impregnētiem koka materiāliem tiks izgatavoti un uzstādīti soli, galdi, atkritumu urnas, lapene, invalīdiem piemērota tualete, informācijas stends, dēļu takas un laipas pāri strautiem, kā arī pāri dīķim.

          Projekta izmaksas– 12478 lati, realizācijas termiņš– 2014. gada septembris.

  • Biedrības Kolkas sporta klubs (valdes priekšsēdētājs Mārcis Māgurs) projekts «Kolkas ciema stadiona teritorijas labiekārtošana»

Kolkas ciema stadions ir viena no tām vietām mūsu ciemā, kurā iespējams daudzveidīgi un bez maksas pavadīt savu brīvo laiku. Stadionā ir iespējams spēlēt futbolu, pludmales un klasisko volejbolu un citus komandas sporta veidus. Projekta »Kolkas ciema stadiona teritorijas labiekārtošana» ietvaros pludmales volejbola laukumu zonā tiks:

• izņemta esošā  smilts un grunts 0,5 m dziļumā;
• ieklāts ģeotekstils uz grunts;
• iebetonētas volejbola stabu ligzdas;
• iegādāts un uzstādīts pludmales volejbola aprīkojums — tērauda statīvi, sacensību tīkls un tīkla antenas ar kabatiņām, laukuma līniju un enkuru komplekts, pārvietojamais pludmales volejbola laukums, rupors, telts sacensību organizēšanai;
• demontēts esošais žogs un uzstādīts jauns, lai ierobežotu bumbas kustību stadionā.

         Projekta izmaksas– 10567 lati, realizācijas termiņš– 2014. gada septembris.

  • Biedrības Pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērnu radošās darbības centrs «Zītars» (valdes priekšsēdētāja Aija Tarlapa) projekts «Multifunkcionāla brīvā laika pavadīšanas laukuma izveide Kolkā»

Jau vēsturiski bērnudārza «Rūķītis» teritorijā  vienmēr pulcējušies Kolkas ciema bērni. Paši mazākie kopā ar vecākiem un vecvecākiem rotaļu laukumos, bet jaunākā skolas vecuma bērni un pusaudži sporta laukumā spēlēja futbolu un basketbolu. Projekta mērķis ir izveidot brīvā laika pavadīšanas laukumu ģimenēm.

Projekta īstenošanas vieta ir Kolkas bērnudārza «Rūķītis»  sporta laukums.

Projekta realizācijas rezultātā  bērnudārza sporta laukums tiks pārveidots par multifunkcionālu aktīva brīvā laika pavadīšanas vietu ģimenēm ar bērniem vecumā no 2–16 gadiem un senioriem. Projekta īstenošana būs lieliska iespēja Kolkas pagasta iedzīvotājiem interesanti, aktīvi, veselīgi un droši  pavadīt laiku kopā ar bērniem, tā stiprinot ģimeniskās saites un novēršot bērnu traumatismu un agresivitāti. Istenojot šo projektu, Kolkas ciems kļūtu pievilcīgāks jaunajām ģimenēm, izvēloties Kolkas pagastu kā dzīves vietu, un mūsu ciemiņiem, kuri kopā ar ģimeni vēlētos Kolkas ciemā pavadīt atvaļinājumu.

         Projekta izmaksas– 20000 lati, realizācijas termiņš 2014. gada maijs.

  • Biedrības Randalist (valdes priekšsēdētāja Veronika Millere) projekts  «Līvu etnogrāfiskās istabas izveide Lībiešu tautas namā»

Projekta ietvaros rekonstruēs Mazirbes Lībiešu tautas nama telpu otrajā stāvā, koridoru un kāpņu telpu uz otro stāvu. Izremontētajā telpā tiks iekārtota lībiešu sadzīves lietu ekspozīcija.

         Projekta izmaksas– 19735 lati, realizācijas termiņš– 2014. gada augusts.

  • Dundagas novada pašvaldības projekts «Kolkas tautas nama skatuves aprīkojuma iegāde»

Projekta mērķis ir Kolkas tautas namā notiekošo pasākumu un aktivitāšu piedāvājuma daudzveidības palielināšana, sniedzot apmeklētājiem un dalībniekiem mūsdienīgu un kvalitatīvu kultūras un izklaides pasākumu klāstu.

Projekta realizācijas rezultātā uz Kolkas tautas nama skatuves tiks iegādāti un uzstādīti:

• Elektriski vadāms kinoekrāns ar ekrāna diagonāli 246’’
• 2 platjoslas skandas un 2 zemfrekvenču skandas
• skatuves izgaismošanas prožektori un gaismas efekti un to vadības ierīces

         Projekta izmaksas– 6655 lati, realizācijas termiņš– 2014. gada aprīlis


          Saskaitot kopā visu šo projektu realizēšanai nepieciešamos līdzekļus, summa ir gandrīz 70000 latu– manuprāt, fantastiski liels un labs ieguldījums mūsu dzīves telpas uzlabošanā!

          Protams, visas iepriekš nosauktās vietējo cilvēku ieceres nebūtu iespējams realizēt bez Dundagas novada pašvaldības atbalsta, kura gan atvēl sabiedriskajām organizācijām saimniekot sev piederošajos īpašumos, gan nodrošina projektu līdzfinansējumu (uzziņai: Eiropas savienības fondi nodrošina līdz 90% no nepieciešamā finansējuma, atlikušie 10% projekta realizētājam ir jāsameklē pašam, un te parasti talkā nāk pašvaldība), lai uzlabotu novada teritorijas pievilcību un atbalstītu iedzīvotāju sabiedriskās aktivitātes, idejas un intereses.

          Paldies visiem, kuri iesaistījās šo ideju un domu materializēšanā– biedrību vadītājiem, biedriem, draugiem un atbalstītājiem, kā arī ārštata konsultantiem un kuratoriem – Guntai Abajai un Aigai Ūdrei, kuru zināšanas un līdzdarbošanās ļoti līdzēja projektu sagatavošanas nianšu izprašanā. Darbs tika ieguldīts patiešām nopietns un lielai daļai biedrību cilvēku šī bija iepriekš nekad nemīta taka, pilna ar nezināmām problēmām un nepierastām grūtībam.

          Ceru, ka ar šo projektu kārtu kolcinieku aktivitātes neapsīks– līdzīgas iespējas saņemt Eiropas fondu līdzfinansējumu vēl būs. Starp citu, tikko ir atkal izsludināts projektu konkurss rīcībā «Ciematu atjaunošana un attīstība» ar pieejamo finasējumu apmēram 24000 latu. Dokumentu iesniegšana– līdz 22. novembrim.

          Tā ka– liekam galvas kopā, domājam un rīkojamies! Laiks vēl ir un tas nemaz nav tik grūti!

          Un– gaidām nākošo gadu, kad varēsim tikt pie jaunieguvumu lietošanas!

 

Aldis Pinkens

Kolkas pagasta pārvaldes vadītājs

 

 

Komentēt nav lemts