2013. gada Kolkas notikumu Top 20

Atskats uz aizejošā gada svarīgākajiem notikumiem:

14.I notiek sabiedriskā apspriešana par Kolkas makšķernieku kluba iecerētajiem Zēņu dīķa teritorijas labiekārtošanas darbiem. Kolcinieku attieksme ir pozitīva, tāpēc maijā tiek sagatavots un iesniegts projekta pieteikums. Līdz ar makšķernieku kluba projektu no Kolkas tiek iesniegti vēl pieci sabiedrisko organizāciju un pašvaldības projektu pieteikumi, kuri gandrīz visi tiek apstiprināti. Līdz ar to 2014. gadā Kolkas pagastā notiks vairāku publisko teritoriju un sabiedrisko būvju labiekārtošanas un uzlabošanas darbi.

16.II jau trešo reizi novada dziedošo talantu koncerts ar vadmotīvu  «No sirds uz sirdi». Skatītāji pārpildītajā Kolkas tautas nama zālē par labāko atzīst SIA Līcis 93 ansambļa un solistes Regīnas Rūmnieces izpildīto dziesmu «Tu saki jā».

15.III Kolkas bērnudārzs «Rūķītis» svin savu 45 gadu jubileju. 

8.V Kolkas skolā viesojas starptautiskā mūžizglītības programmas projekta Comenius sadarbības partneri no piecu valstu skolām. Oktobrī Kolkas skolas skolotāji un skolēni devās pie kolēģiem uz Itāliju.

10.V Kolkas tūrisma uzņēmēja Dženeta Marinska par latviskā mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu saņem Latvijas Lauku tūrisma asociācijas «Lauku ceļotājs» kultūras zīmi «Latviskais mantojums». Viens no Dženetas oriģinālajiem piedāvājumiem saviem viesiem ir sklandrauša cepšana un viņas aktivitāšu rezultātā šo tradicionālo mūspuses ēdienu Eiropas Komisija ir reģistrējusi shēmā «Garantēta tradicionālā īpatnība», padarot to par pirmo lauksaimniecības produktu Latvijā, ko aizsargās ES līmenī. Savukārt 26.septembrī Latvijas TV raidījums TE! rāda kā sklandraušus cep pie Dženetas Kolkas Ūšos.

31.V tiek pabeigts Dabas aizsardzības pārvaldes īstenotā vides infrastruktūras uzlabošanas projekta viens no objektiem– putnu vērošanas tornis Kolkasragā. Rudenī tiek nodoti ekspluatācijā visi izbūvētie objekti– Kolkas pagastā ir rekonstruēti un labiekārtoti automašīnu stāvlaukumi Sīkragā un Mazirbē, gājēju laipas uz jūru Sīkragā, Mazirbē un Pitragā, Priežu dabas taka Kolkasragā.

2.VI pašvaldību vēlēšanās Dundagas novadā piedalās 5 vēlēšanu saraksti. Domē netiek ievēlēts neviens «oficiāls» kolcinieks, taču šo trūkumu kompensē deputāts Ansis Roderts, aktīvi iesaistoties gan Kolkas sabiedriskajā, gan novada politiskajā dzīvē.

Šai pašā datumā Kolkas līvu centrs Kūolka atzīmē savu 20 gadu jubileju.

27.VI Kolkā viesojas Maskavas latviešu biedrības koris «Tālava», ko vada kolciniece Tamāra Semičeva. Kora radošās nometnes noslēgumā kopā ar Kolkas jaukto kori tiek sniegts Dziesmu svētku ieskaņas koncerts.

30.VI pēc pusotra gada uzticīgas kalpošanas kolciniekiem un Kolkas viesiem tiek demontēts Hipotēku un zemes bankas bankomāts. Iemesls– bankas reorganizācija. Neviena cita no Latvijas komercbankām neuzskata par iespējamu piedāvāt Kolkā skaidras naudas izņemšanas iespēju, jo– «pārāk maz transakciju»

Šai pašā dienā pie pagastmājas tiek pacelts Kolkas jauktā kora Dziesmu svētku karogs. Pēc nedēļas uz Dziesmu svētkiem Rīgā  dodas Kolkas jauktais koris un koklētāju ansamblis.

1.VII tiek saņemta informācija par to, ka eksperimentālā kārtā tiks atjaunots sabiedriskā transporta reiss Ventspils — Kolka — Ventspils. Diemžēl līdz pat gada beigām tas vēl nav noticis. Cits eksperimentālais autobusa maršruts Talsi — Roja — Kolka sāk pārvadāt pasažierus 13. jūlijā, taču no 01.01.2014 šis maršruts tiek slēgts.

13.VII gada lielākie un piekrastes simboliskākie svētki– Jūras svētki.

16.VII no Kolkasraga uz Roņu salu peldus mēģina nokļūt ventspilnieks Ingus Siliņš. Diemžēl nepiemērotu laika apstākļu dēļ peldējums ir jāpārtrauc.

19.VII Kolku apmeklē apmēram 80 kolorīti starptautiskā seno motociklu salidojuma Fiva World Rally 2013 dalībnieki.

10.VIII Kolkas pagastā notiek pirmā Lībiešu vasaras universitāte, kurā studenti no daudzām valstīm autentiskā vidē izzin lībisko. Universitātes organizators– Valts Ernštreits.

16.VIII Kolkā ierodas Vislatvijas skrējiena «Apkārt Latvijai!» dalībnieki. Šajā gadā Kolka kā viens no pieturpunktiem ir bijis vēl vairāku skriešanas entuziastu pasākumos– 31.augustā «Sirdspuksti jūrai», 28.09 <Baskāju skrējiens».

27.VIII Kolkā pirmo reizi tiek ieslēgtas jaunās ielu apgaismojuma laternas. Ielu apgaismojuma rekonstrukcijas projektā ir uzstādīti 53 jauni apgaismes balsti 1,3km garumā.

14.IX savu «translāciju» vietnē www.kolka.lv sāk pirmā Kolkas tiešsaistes kamera, kura ir uzstādīta tornī pie pagastmājas. Ja iespējas ļaus, ir plāns nākamgad ierīkot vēl kādu kameru, lai no jebkuras vietas pasaulē pilnīgāk varētu rast priekšstatu «kā tagad izskatās Kolkā».

Šī gada laikā Kolkas pagasta pārvaldes identitātes vietne www.kolka.lv ir apmeklēta 46 000 reižu un viena no skatītākajām lietām ir tieši attēls no vebkameras. Nākošās populārākās ir laika ziņas un Kuģi pie Kolkas.

30.X Eiropā plosās vētra Kristiāns. Kolkas pagastu tas divas dienas atstāj bez elektrības un sakariem.

Vēl oktobrī Kolkas rakstniece Baiba Šuvcāne dara zināmu, ka aktīvi strādā pie jaunas grāmatas, kuras nosaukums ir «Sauc Vaidi par mūsu ciemu», kā arī trīs pērn dzimušie Kolkas bērniņi no pašvaldības vadītāja G.Laicāna saņem sudraba karotīti ar gravējumu «Mazais dundadznieks». Tā novadā būs jauna tradīcija. 

16.XI Valsts svētku pasākums Kolkā, kurā Dundagas novada domes apbalvojumu «Gada ģimene 2013» saņem Anša un Janas Rodertu ģimene. 

Vēl šai dienā notiek Kolkas makšķernieku kluba organizētās otrās jūras makšķerēšanas sacensības. Lai arī plānus makšķerēt Dižjūrā izjauc vējš un copmaņi sadala savus sektorus līča pusē, kur lomi vienmēr ir mazāki, bez zivīm dalībnieki nepaliek. Kausu iegūst vietējie- Dainis un Jānis Zvirbuļi. 

7.XII savu 20 gadu jubileju ar pasākumu Kolkas tautas namā atzīmē Kolkas mūzikas skola.

Kā par brīnumu Kolkā šoziem nav kritis neviens gaisa temperatūras vai citu meteoapstākļu rekords. Taču sniega šoziem nav un nebūs.


Ārpus šī saraksta paliek ārkārtīgi daudz citu notikumu– neskaitāmi pasākumi, svētki, koncerti, izstādes, teātru un kino izrādes, novusa, tenisa, zolītes u.c. sporta sacensības, panākumi darbos un atzinība ārpus valsts robežām, dažādas citas mūsu Kolkai un pagastam svarīgas ikdienas norises. Visu šo notikumu tapšanā un esamībā roku ir pielikuši un savu ieguldījumu devuši mēs– vietējie cilvēki. Cits– vienkārši labi darot savu ikdienas darbu, cits– savu enerģiju, entuziasmu un patriotismu dodot sabiedrības vajadzībām, vēl kāds– vienkārši atbalstot un dodot vērtīgu padomu. Paldies par to!

Novēlu visiem lai nākamais gads ļauj izdarīt to, kas neizdevās šogad, lai piepildās viss, ko esam nodomājuši!

Kaites, vainas, neveiksmes un problēmas lai paliek pagātnē!

Laimīgu Jauno gadu!

Aldis Pinkens, Kolkas pagasta pārvaldes vadītājs


2013. gads bildēs:

Kolkas mūzikas skolas 20 gadu jubilejas pasākumā uz tautas nama skatuves muzicē Kolkas mūzikas skolas absolvents, J.Vītola mūzikas akadēmijas pasniedzējs un Latvijas nacionālā simfoniskā orķestra mūziķis Raivis Māgurs 7.12.2013 Starta šāviens otrajām jūras makšķerēšanas sacensībām Kolkā. Šoreiz Mazjūrā. Lieljūrā W-SW 9m/s 16.11.2013 Cimdiem rokās, basām kājām. Baskāju maratonisti Kolkasragā. 28.09.2013 B.Šuvcānes foto  

Kooolka cool olimpieši no junioriem līdz senioriem. Olimpiskā diena Kolkas skolā 27.09.2013 Kolkas skolā viesojas stārķis. 11.09.2013 Pirmais attēls no pirmās Kolkas vebkameras 118.09.2013 Kolkas skolā šogad 5 pirmklasnieki! Jūrā pie Kolkasraga paliek par šauru. Gulden Leeuw (57m) pret Seven Seas Voyager (205m). Kurš kuram dos ceļu? :) 24.07.2013 Kolkā pirmo vakaru iededzinātas jaunās ielu laternas 27.08.2013 Skrējiena Apkārt Latvijai lāpu nes kolcinieki 16.08.2013 I.Dāvidsones foto Gandrīz 100 senu motocikletu iegriežas Kolkasragā 19.07.2013 Ingus Siliņš dodas peldējumā no Kolkasraga uz Roņu salu 16.07.2013 Smuki, vai ne? Kolkas tautas tērpa sastāvdaļa- meitenes galvas rota. Dziesmusvētku atklāšanas koncerts 30.06.2013 Pūt vējiņi, dzen laiviņu, aiznes Kolkas kori uz Dziesmu svētkiem! Kolkas kora Dziesmu svētku karoga pacelšana 30.06.2013 Ziedu bāka rāda ceļu uz Kolkasragu. Arī tumsā :) Ciema valdes dāvinājums Kolkai 18.06.2013 Putnu vērošanas tornis Kolkasragā ir gatavs! 31.05.2013 I.Dāvidsones foto Kolkā šodien daudz svešu ļaužu! Kolkas pamatskolas sadarbības partneri Comenius programmā. 9.05.2013 Kolkas Līvu centram 20! 02.06.2013 Kolkas bērnudārza Rūķītis 45 gadu jubilejas pasākums 15.03.2013 2013. gada novada talantu konkursa uzvarētāji- SIA Līcis 93 ansamblis 16.02.2013 Pirmais sniegs šogad. 10.01.2013 (I.Dāvidsones foto)

31.12.2013. | Birkas: |

Komentēt nav lemts