Kolkas bākai 130 gadi!

Šā gada 1.jūlijā Kolkā, atzīmējot Kolkas bākas 130. jubileju un valsts aizsargājama kultūras pieminekļa statusa piešķiršanu Kolkas bākas kompleksam, biedrība Domesnes aicina uz Kolkas bākas dzimšanas dienas svinībām. Pasākuma atklāšana plkst.16:00 Kolkasragā, klātesot Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas pārstāvjiem un Latvijas Jūras administrācijas valdes priekšsēdētājam Jānim Krastiņam.

Krievijas impērijas jūras lietu ministrs, ģenerāladmirālis Konstantīns Nikolājevičs, uzsākot darbus pie Kolkas bākas salas veidošanas un jaunās bākas celtniecības, bija pārliecināts, ka šī būve būs uzskatāma par vienu no izcilākajām hidrotehniskajām būvēm ne tikai Krievijā, bet arī aiz tās robežām.

Mēs, šī pasākuma veidotāji, esam ar viņu vienisprātis. Kolkas bāka, tagad jau Latvijas valsts īpašums, ir viena no īpašākajām Baltijas jūras bākām. Papildus tās tehniskajai funkcijai, bākas komplekss kopā ar jūras krasta līniju veido izteiksmīgu Baltijas jūras piekrastes ainavu – Kolkasraga ainavu. Šī ainava ir Kolkas iedzīvotāju ikdienas dzīves sastāvdaļa un vienlaikus visas Latvijas bagātība. Neskatoties uz bākas un tās salas kultūrvēsturisko nozīmību, tikai nupat, 2013.gadā pieņemts lēmums par tās iekļaušanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes industriālo pieminekli.

Uguns Kolkas jūras bākā iedegta pirms 130 gadiem — 1884.gada 1.jūlijā, tāpēc pasākuma norisei izvēlēta tieši šī diena.  Svinības tiks atklātas plkst. 16:00 Kolkasraga liedagā pie vecās bākas drupām. Turpinājumā, plkst. 17:00 seminārs «Kolkasraga mantojums un tā attīstības iespējas» Kolkas Tautas namā. Ideju apmaiņai par kultūrvēsturisko mantojumu Kolkasragā un tā apkārtnē, kā arī nākotnes vīzijām, biedrība Domesnes aicinājusi dalīties cilvēkus, kas savas profesionālās darbības vai aizraušanās vadīti ir saistīti ar Kolkasragu. Seminārā ar ziņojumiem uzstāsies Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas Arheoloģijas un vēstures daļas vadītāja Sandra Zirne, Latvijas Industriālā mantojuma fonda vadītājs Andris Biedriņš, RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes docētājs Egons Bērziņš, Zemūdens kultūrvēsturiskā mantojuma asociācijas pārstāvji. Pasākumu kuplinās biedrības rīcībā esošo no jūras izskaloto atradumu un Kolkas pamatskolas bērnu zīmējumu izstāde.

Biedrība Domesnes dibināta 2013. gadā ar mērķi apzināt un saglabāt no jūras izskaloto kultūrvēsturisko mantojumu, veicināt sabiedrības izglītošanu un iesaistīšanu pasaules un Latvijas kuģniecības vēstures izpētē.

Vairāk informācijas par biedrību: www.domesnes.lv »

Informāciju sagatavoja Dženeta Marinska, biedrība Domesnes; tel. + 371 29475692, e-pasts domesnes@inbox.lv.


Skatīt pasākuma fotogaleriju »
 

Komentēt nav lemts