Kolkas lībiešu dziesmu ansamblim «Laula» top jauni lakati


2018. gada nogalē biedrība «Kolkas radošā grupa» ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansētās Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. — 2020. gadam finansiālu atbalstu sākusi projekta «Austu lakatu iegāde Kolkas lībiešu dziesmu ansamblim Laula» īstenošanu. Projekta mērķis ir uzlabot ansambļa «Laula» vizuālo tēlu un brīvdabas priekšnesumu kvalitāti, kā arī veicināt skatītāju izpratni par etnogrāfisko tautastērpu.    

Ansamblis «Laula» darbojas kopš 2000. gada decembra un tā dalība ir neiztrūkstoša pašvaldības rīkotajos kultūras pasākumos Kolkas pagastā un Dundagas novadā. Ansamblis bieži tiek aicināts kuplināt arī kultūras pasākumus dažādās vietās Kurzemes novadā, īpaši tradicionālos gadskārtu svētkus, tādus kā Vasaras saulgriežus, Ziemas saulgriežus, Meteņus, Lieldienas u.c. Blakus ansambļa muzikālā repertuāra izkopšanai, svarīga loma ir arī tradicionālo tautas tērpu valkāšanas nozīmei. Dažādu aksesuāru lietojums pie tautastērpa tiek rūpīgi pārdomāts un izvēlēts saskaņā ar tradīcijām. Dalībnieces pašas darinājušas aubes, priekšautus, cimdus, zeķes, bet ir grūtības nodrošināt etnogrāfiski korektu ģērbšanās stilu brīvdabas pasākumos vēsā laikā. Mūsdienīgu virsjaku vai mēteļu nēsāšana virs etnogrāfiskā tautastērpa kopā ar etnogrāfisku galvassegu nav piemērota. Nepieciešamība pēc etnogrāfiski korekta, vēsiem laika apstākļiem piemērota apģērba radīja ideju projektam, kā rezultātā ansambļa dalībnieces iegūs austus vilnas lakatus, piemērotus uzstāšanās reizēm brīvdabas pasākumos.

Lakatus darina zemnieku saimniecības «Kalnzemnieki »” vadītāja. Dzīparu krāsas lakatiem tiek izvēlētas, konsultējoties ar ansambļa vadītāju Dzintru Tauniņu un ansambļa dalībniecēm.

Paredzams, ka pirmo reizi ar jauniegūtajiem lakatiem «Laula» dalībnieces greznosies un plašākai sabiedrībai izrādīs Putnu modināšanas pasākumā Lieldienu laikā 2019.  gada pavasarī. Domājams, ka krāšņie lakati sildīs un priecēs kā pašas ansambļa dalībnieces, tā pasākumu apmeklētājus.                                                                                       

Dženeta Marinska,

Biedrība «Kolkas radošā grupa»



Projekts tiek īstenots ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansētās Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. — 2020. gadam apakšpasākuma “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” un Dundagas novada pašvaldības finansiālu atbalstu.

 

Komentēt nav lemts