Ko darīt ar bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem savvaļas sugu dzīvniekiem?

Gadījums, kas pirms pāris nedēļām Kolkas pusē kādā saimniecībā tika atrasts novārdzis lūsēns, kas vēlāk tika nogādāts Rīgas Zooloģiskajā dārzā, raisījis jautājumus, kā iedzīvotājiem rīkoties šādās vai līdzīgās situācijās.

Skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta pārstāvis Jēkabs Dzenis:

Dzīvnieku aizsardzības likuma 7. pants nosaka, ka slimiem un ievainotiem dzīvniekiem ir sniedzama palīdzība. Tomēr, lai ievērotu šī un citu ar dabas aizsardzības saistīto likumu prasības, ir jāizvērtē konkrētās situācijas apstākļi.

Piemēram, vairumā gadījumu šķietami bezpalīdzīgā stāvoklī nonākuši putnu mazuļi patiesībā saņem vecāku aprūpi. Cilvēka iejaukšanās, pārtraucot šo mazuļu un vecāku saikni, radot paaugstināta stresa apstākļus un nespējot nodrošināt nepieciešamo barību un barošanas režīmu, var novest pie drīzas putna bojāejas vai nespējas patstāvīgi izdzīvot savvaļā. Tāpat dabiskos apstākļos bezpalīdzīgā stāvoklī nonācis dzīvnieks nereti nodrošina izdzīvošanas iespēju kādam citam savvaļas dzīvniekam.

Tomēr, ja savvaļas dzīvnieks nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī cilvēka vainas dēļ, dzīvniekam ir sniedzama palīdzība. Pirmais solis šādos gadījumos ir sazināties ar vietējo pašvaldību, kam saskaņā ar Dzīvnieku aizsardzības likuma 39.pantu ir jānodrošina bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušo savvaļas dzīvnieku izmitināšana un aprūpe, izveidojot dzīvnieku patversmes vai slēdzot līgumus ar fiziskām vai juridiskām personām par šo pakalpojumu sniegšanu.

Bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu savvaļas nemedījamo sugu dzīvnieku nogādāšana uz dzīvnieku patversmi, veterinārārstam vai uz reģistrētu zooloģisko dārzu ir starp izņēmuma gadījumiem, kuros dzīvnieka ieguvei nav nepieciešams saņemt nemedījamo sugu indivīdu ieguves atļauju.

Bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu plēsīgo putnu, piemēram, vanagu, pūču, ērgļu, kā arī melno stārķu un medņu atrašanas gadījumā jāsazinās ar Latvijā pirmās savvaļas putnu rehabilitācijas stacijas izveidotāju Uģi Bergmani, zvanot 29485851.

Savukārt pārējo nemedījamo sugu savainotos dzīvniekus iespēju robežās uzņem reģistrētie zooloģiskie dārzi.

Neskaidrību gadījumā saistībā ar palīdzības sniegšanu bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem nemedījamo sugu dzīvniekiem aicinām sazināties ar Dabas aizsardzības pārvaldi, savukārt medījamo dzīvnieku sugu gadījumā ar Valsts meža dienestu.

  • Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālās administrācijas tālrunis 63286000
  • Dabas aizsardzības pārvaldes galvenā biroja tālrunis 67509545
  • Valsts meža dienesta tālrunis 67226600

 

Dabas aizsardzības pārvalde

Komentēt nav lemts