Kas bija noticis ar Kolkas mājaslapu 7. martā?

Tie Kolkas interneta vietnes apmeklētāji, kuri 7. marta pievakarē savos interneta pārlūkos ievadīja adresi www.kolka.lv, droši vien jutās izbrīnīti. Ierastās bildes vietā parādījās dīvaina lapas galvene, kura skaidrā angļu valodā vēstīja «Hacked by Islamic State»* un «We are everywhere»**, kas papildināta ar Islāma valsts*** karogu (internets vēsta, ka tur esot rakstīts «Nav cita Dieva, izņemot Allāhu un Muhameds ir Allāha vēstnesis»). Lielākam efektam fonā skanēja kāda nezināma Tuvo Austrumu dziedātāja izpildīta dziesma.

7. martā Kolkas interneta vietne piedzīvoja kiberuzbrukumu. Kā vēsta ziņas plašajā internetā, Kolka šai dienā nepavisam nebija unikāla, jo tieši tādu pašu izķēmošanu (angl. deface) piedzīvoja ļoti daudzas interneta vietnes visā pasaulē, kur gan uzņēmumu, gan privātpersonu mājaslapās to ierastais saturs tika papildināts ar pagaidām nenoskaidrotu hakeru ievietotu informāciju.

 

Kāds Kolkai sakars ar pasaulē neatzīto un par teroristisku organizāciju uzskatīto veidojumu «Islāma valsts», kuru pietiekami bieži dzirdam pieminam ziņās? 

Šajā gadījumā– pilnīgi nekāds. Visas šajā hakeru uzbrukumā cietušās interneta vietnes vieno nevis attieksme pret Islāma valsti vai kādiem citiem pasaules politiskiem notikumiem, bet gan tikai tas, ka tās ir veidotas ar pasaulē populārāko bezmaksas satura vadības sistēmu– WordPress. Kurai, kā izskatās, kāds ne pārāk godprātīgs datorzinību speciālists ir atklājis iespēju, kā atsevišķos gadījumos bez vietnes īpašnieka atļaujas izmainīt tās saturu. Šādas darbības tiek veiktas automātiski, ar īpašu datorprogrammu palīdzību pārvarot interneta resursu iznomātāja un/vai atsevišķo lapu aizsardzību un visās upuru lapās ievietojot vienu un to pašu vēstījumu vai attēlu, nešķirojot mājas lapas ne pēc to īpašnieka, ne satura, ne atrašanās vietas.

 

Kāds ir šo hakeru mērķis? 

Wordpress interneta vietņu izstrādē nekad nelietos nopietnas organizācijas– bankas, ministrijas, lielie ziņu portāli utml. Pilnīgi droši, ka hakeri šoreiz nevēlējās ne iegūt kādu informāciju, ne nozagt kādus lietotāju datus– to parasti dara nemanot, nevis skaļi paziņojot: «Jūsu lapa ir uzlauzta!» . Viņi, kā šādos izķēmošanas gadījumos bieži ierasts, to dara prieka pēc, lai citu priekšā apliecinātu savas spējas. Vai arī– lai paustu savu attieksmi par kādu notikumu. Šai gadījumā, nosaucoties Islāma valsts vārdā– tātad, it kā atbalstot tās mērķus un darbību. Pie reizes parādot mājaslapu uzturētājiem, ka viņiem ir zināmas problēmas ar aizsardzību pret kiberuzbrukumiem.

Tā, piemēram, pāris gadus atpakaļ kādā līdzīgā izķēmošanas akcijā par godu Jamaikas regeja mūzikas zvaigznes Boba Mārlija dzimšanas dienai vairākās Latvijas interneta lapās tika ielikta viņa bilde.

 

Vai vainīgie tiešām ir «Islāma valsts»? Maz ticams. 

 

Patreiz www.kolka.lv darbība ir pilnībā atjaunota, informācija nav pazudusi un vietnes apmeklētāju datoriem nekas nedraud.

Cerams, ka tā bija pirmā un pēdējā reize, kad mūsu apmeklētājiem bija jāpiedzīvo šāds nepatīkams un nesaprotams pārsteigums. Atvainojos par sagādātajām neērtībām!

 

Aldis Pinkens, Kolkas pagasta pārvaldes vadītājs


* Uzlauzusi Islāma valsts

** Mēs esam visur

*** par Islāma valsti Vikipēdijā »

Komentēt nav lemts