Rosīga darbošanās Kolkas katoļu baznīcā

Arī šogad rudens atnācis ar rosīgiem darbiem Kolkas katoļu draudzē. Jau otro gadu, piedaloties Dundagas novada pašvaldības vietējo iniciatīvu projektu konkursā, draudzei ir iespēja saņemt pašvaldības finansiālu atbalstu baznīcas labiekārtošanas ieceru īstenošanai. Pirms gada tika sakārtota baznīcas teritorija un izveidoti dekoratīvi dzīvžoga apstādījumi, nu pienācis laiks baznīcas ēkas saglabāšanas darbiem — īstenots projekts «Kolkas Jūras Zvaigznes Dievmātes Romas katoļu baznīcas grīdas seguma nomaiņa. I posms».

Projekta mērķis bija veikt Kolkas katoļu baznīcas bojātās dēļu grīdas seguma nomaiņu sakrālajai telpai un sakristejai (guļbūves kopējā platība 100 m²). Tā kā darbu kopējās izmaksas ir visai apjomīgas, tika nolemts projektu dalīt divos posmos jeb kārtās. Pirmais, nu jau īstenotais posms ietver vecās koka grīdas demontāžu, hidroizolācijas un siltumizolācijas materiālu slāņu ieklāšanu, lai aizsargātu ēku no turpmākas mitruma un aukstuma iekļuves, kā arī betona seguma kārtas ieklāšanu. Otrajā kārtā – nākamā gada pavasarī plānots uz nostiprinātās betona pamatnes ieklāt jaunu koka dēļu virskārtu, lai guļbūves ēka atjaunotu un saglabātu savu interjera kopskatu.

Darbi tika uzsākti pēc aktīvās tūrisma sezonas noslēguma oktobra sākumā. Atsedzot altāra paaugstinājuma daļu, atklājās gaužām bēdīgs skats – zem tā līdzšinējais koka segums bija pavisam satrūdējis, pat kurināšanai vairs nelietojams. Pēc nederīgo gruvešu izvešanas varēja ķerties pie zemes slāņa līdzināšanas un nostiprināšanas, hidroplēves un siltināšanas materiālu ieklāšanas. Nobeigumā ar speciālistu palīdzību tika ieklāta betona kārta, kas līdz pavasarim kalpos kā baznīcas pagaidu grīdas segums.

Draudzes vecākais Ivo Bordjugs, kurš bija arī galvenais projekta darbu veicējs un organizators, atzīst: «Lai skaisto, vēsturisko koka dievnamu saglabātu ilgtermiņā no ārējās vides ietekmes, nepieciešama kompleksa grīdas pamatnes nostiprināšana, mitruma izolēšana, siltināšana. Jauna dēļu grīdas ielikšana nākamajā gadā būs kā noslēdzošais projekta posms un vizuālais koptēla akcents. Lai arī šobrīd ierastās dēļu grīdas vietā paveras skats uz ne tik mājīgo betona segumu, tomēr svarīgākais ir tas, ka baznīcā dievkalpojumi pēc neilga pārtraukuma remontdarbu dēļ atkal var notikt.»

Paldies pašvaldībai un ikvienam ziedotājam par atbalstu Kolkas katoļu baznīcas labiekārtošanas un atjaunošanas darbiem, draudzes locekļiem un brīvprātīgajiem palīgiem par čaklo rosību priekšdarbu sagatavošanā un grīdas demontāžā, kā arī SIA NEGS par kvalitatīvo, rūpīgo darbu betona slāņa ieklāšanā. 

 

Iveta Bordjuga


         

Komentēt nav lemts